Wat is hypnose?

Het woord Hypnose is afkomstig van het Griekse woord "Hypnos" dat slaap betekent. Alhoewel de persoon in slaap lijkt te zijn (zijn ogen zijn gesloten en zijn lichaam is volledig ontspannen), is dit allerminst het geval. Hypnose is een vorm van verhoogde concentratie die sterk naar binnen gericht is. Men blijft echter alert en bewust van hetgeen er in de omgeving gebeurt. De aandacht wordt sterk op de hypnotherapeut gericht waardoor er een goed contact tussen de persoon en de hypnotherapeut ontstaat. De hypnotherapeut, op zijn beurt, stemt zich volledig af op de persoon door middel van woordgebruik, zinsbouw, stembuigingen en spreektempo. Hierdoor ontstaat er een vertrouwensrelatie die noodzakelijk is voor het slagen van de hypnotherapie. Van de kant van de persoon zijn openheid en bereidheid erg belangrijk.

Een belangrijk voordeel van de hypnotische trance is dat het rationele denken tijdelijk naar de achtergrond wordt geschoven, waardoor diepere lagen van het onder-bewustzijn toegankelijk worden. Deze lagen bevatten een enorme rijkdom aan ervaringen en vermogens. Op deze manier kan ik de persoon van allerlei ongemakken genezen, doen stoppen met roken, gewichtscontrole leren, een positief zelfbeeld geven, afrekenen met angsten, fobieën, pijn, e.d.

Tijdens een hypnotische trance vinden bepaalde veranderingen veel sneller plaats dan in het gewone dag-bewustzijn. Zo komt het dat hypnotherapie een snel werkende therapievorm genoemd wordt.

Dagelijks verkeert ieder mens een aantal malen in een hypnotische toestand, zoals helemaal verdiept zijn in een boeiend boek, of kijken naar een spannende film. Ook tot de conclusie komen dat u een stukje snelweg heeft "overgeslagen", duidt op een staat van hypnose.

Vele mensen gebruiken hypnotische technieken in hun dagelijks leven zonder dat ze zich daarvan bewust zijn, zoals suggesties, afleiding, ontspanning en visualisatie. Ook moeders gebruiken regelmatig de hypnotische suggestie bij hun kleine: "Kusje erop .... beter!"

Laat ik daarom de mystiek rond hypnose wegnemen:

Iemand kan nóóit tegen zijn wil in worden gehypnotiseerd.
Als bepaalde suggesties of instructies principieel voor de persoon in hypnose onaanvaardbaar zijn, dan komt hij/zij spontaan terug uit hypnose.
De persoon in hypnose blijft zich volledig bewust van wat er gezegd en gedaan wordt.


Hypnotherapie, Zeeland
Deel deze site met anderen:
Benieuwd of ik u kan helpen met hypnotherapie?
Bel, app of mail en ik neem z.s.m. contact met u op.
06 - 204 99 336
maarten@werkenmethypnose.nl